Proces wdrożenia sytemu Lock - out /Tag-out zapoczątkowano w Browarze w Elblągu pod koniec 2010 roku.
W pierwszej fazie pilotażem został objęty obszar maszyn rozlewniczych i maszynowni chłodniczej. Był to swego rodzaju poligon doświadczalny na którym zdobywaliśmy wiedzę i doświadczenie procentującą do dnia dzisiejszego. To wtedy nauczyliśmy się, że LO/TO to nie kłódki i zabezpieczenia, ale metoda i sposób myślenia pozwalający bezpiecznie pracować na maszynach.
Właściwe przygotowanie i poprowadzenie procesu wdrożenia w pierwszej fazie ma kluczowe znaczenie dla jego funkcjonowania w przyszłości. Ważne jest, żeby nie bać się szukania najlepszych rozwiązań gwarantujących, że system będzie funkcjonował. Ze swojego doświadczenia wiemy, że czasem trzeba się wycofać z niektórych rozwiązań i rozpocząć wszystko od nowa.
Właściwie funkcjonujący system LO/TO to system „żywy”, który ciągle się doskonali i rozwija dzięki zaangażowaniu operatorów rozumiejących potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa sobie i swoim współpracownikom.
Prezentowana Dobra Praktyka została wdrożona w firmie Grupa Żywiec.
Została wyróżniona i zaprezentowana przez portal "Kultura Bezpieczeństwa" na targach Sawo 2014 w ramach "Strefy Kultury Bezpieczenstwa".
DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!
Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !